Wednesday, May 10, 2006

ΤΗΛΕ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ: Ο κώδικας "ταβρίσκει".



Η τηλεόραση σήμερα αναμφισβήτητα αποτελεί το κυριώτερο μέσο μαζικής μεταφοράς πληροφοριών και κάθε είδους οπτικοακουστιών δεδομένων στο ερμητικά κλειστό μικρόκοσμο κάθε νοικοκυριού.

Η τηλεόραση , ζωντανό μέσο , μεταφέρει τα δεδομένα της μέσω παρουσιαστών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, γλαστρών,μετερεολόγων , κλπ. Ειδικά τις ειδήσεις, την πολιτική επικαιρότητα , τον σχολιασμό και τις συνεντεύξεις δημοσίων προσώπων , έχουν επωμισθεί κατ' αποκλειστικότητα οι δημοσιογράφοι , ως όφειλαν.

Εάν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις κάθε είδους εκπομπές που παρουσιάζουν δημοσιογράφοι, θα διακρίνει πάνω τους ακριβώς τα συμπτώματα που έχει ο επιμελής μαθητής ενώπιον του αυστηρού δασκάλου, την ώρα που λέει το μάθημά του.( Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως δέν θα τα αναφέρω, αλλά είναι γνωστά σε όλους μας).

Αυτό γίνεται αντιληπτό πιό έντονα εάν συγκρίνουμε τη δουλειά του ίδιου δημοσιογράφου, που ασχολείται και με τα δύο μέσα. Στο τύπο είναι αντικειμενικός, ευθύς ,παραστατικός, απόλυτα σαφής, καυστικός κλπ. Με λίγα λόγια δημοσιογράφος.

Αντίθετα , μπροστά στο φακό είναι ιδιαίτερα προσεκτικός έως δειλός και γενικά αμπλα-ούμπλας, με το σωσίβιο που θα σώσει το υψηλό συνομιλητή του έτοιμο ανά πάσα στιγμή. Με λίγα λόγια ..........

Βέβαια η τηλεόραση ασκεί εξουσία. Περισσότερη απο τον τύπο, γιατί παίζει την παράστασή της ζωντανά μέσα σε κάθε σπίτι, ανεξαιρέτως μπροστά σε όλους τους ενοίκους. Και επηρεάζει περισσότερο.

Επίσης έχει πολλαπλάσιες αμοιβές και μεγάλη ποικιλία άλλων επίγειων αγαθών να προσφέρει .

Βέβαια οι θέσεις είναι .....πολύ περιορισμένες.

Γιαυτό ...οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης, βάσει κάποιου ανέκδοτου αλλά υπαρκτού κώδικα , είναι ανυπόφορα προσεκτικοί, πιό υπάκουοι στα μεγαλοσυμφέροντα και στις ευπόλυπτες πολιτικές φωνές, και λιγώτερο αντικειμενικοί.

Μόνο έτσι μακροημερεύουν στην TV.


Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]